Cím: 7370 Sásd, Dózsa Gy. u. 32.

Adószám: 18039238-1-02

Egyesületünk 2010-ben alakult 19 fővel. Jelenleg 40 fő a tagság létszáma. A növekedés legfőbb oka, hogy egyre jobban tudjuk "megtalálni" azokat, akiket az íjászat, hagyományaink ápolása és a szabadidő egészséges eltöltése érdekel. Az íjászat, mint sport, a legősibb tevékenység, fejleszti a koncentrációkészséget, a mentális és a fizikai erőt, és kitűnő szabadidős tevékenység, ezen kívül a természettel való közvetlen kapcsolatot is ápolja. A fiatalságot a szülők felügyelete mellett egyre sikeresebben szólítjuk meg. Hagyományőrző tevékenységünk során az ő ismeretük is fejlődik mind az íjászat, mind hagyományainkat illetően. Természetesen ez a felnőttekre is vonatkozik. Több helyen tartunk bemutatót és íjásztatást. "Megszokott" résztvevői lehetünk gyermeknapoknak, ünnepségeknek, fesztiváloknak, íjászversenyeknek. Rendezvényeinkre ellátogató vendégeink, tagjaink nemcsak az íjászat kitartásra, koncentrációra, mentális edzésre épülő, türelmet és izomerőt igénylő és fejlesztő vonásai alapján nemcsak az említett nemes tulajdonságokra nevelő hatást érezhetik, hanem a természetes környezettel való közvetlen kapcsolatot is.

Tagjaink tartanak előadásokat, rendhagyó órákat, ahol általános tudnivalókat, érdekességeket, az őstörténelmünket övező egyes elméleteket, rovásírásunkat és az ősi vallásunkat mutatjuk be.

Kiemelt szerepet kapott az a cél, hogy az ifjúság számára alternatívát tudjunk kínálni jelen kapcsolatszegény és túlgépiesített világunkban a szabadidő sportjellegű eltöltésére. Ez a közhasznú szolgáltatás komplexitása miatt van nagyon kedvező hatással az egészségre. Az íjászat a mozgásában korlátozott ember számára is kitörést jelenthet az aktív szabadidő-eltöltés, a mozgás és a sport irányába, az egészséges életmód fenntartásával.

Partnerségi kapcsolataink közül kiemelendőek a környező önkormányzatok, a helyi civil szervezetek, a megyei íjász egyesületek. Több környező városból (Komló, Dombóvár, Pécs, Kaposvár, Mohács, Szekszárd), sőt az ország távolabbi helyeiről is jönnek vendégeink mind a fedett, mind a szabadtéri rendezvényeinkre. A megye legrangosabb íjász eseményének, a Baranya Íjásza nevű versenysorozatnak lehetünk részesei. Rendezvényeinken a résztvevők ingyenesen, természetes körülmények között, erdei túrával összekötött íjászatot gyakorolhatnak, ahol gyakran az erdő élő lakói (róka, őz, vaddisznó) kíséretében élvezhetik az egészséges íjászatot.

Az egyesület alapításánál is elsőrendű szempont volt, hogy egy vagy több hiányzó területet próbáljunk meg tevékenységünkkel lefedni. Az íjászatot környezetünkben sokan otthoni hobbiként űzték, nem megfelelő környezetben és eszközökkel. Ezért gondoltuk az alapításnál, hogy közösségi keretek között, együtt, az embereket kimozdítva, családi versenyekkel és ismeretterjesztő foglalkozásokkal népszerűsítjük ezt a tevékenységet. Az egyesületünk - hiánypótló szerepet betöltve-, az alapszabályzatnak megfelelően továbbra is céljának tekinti, hogy sportos és ismeretterjesztő rendezvényekkel, önkéntes, társadalmi munkával felhívja a figyelmet a tudatos környezetvédelem fontosságára, az egészséges életmód népszerűsítésére. Mindezt közösségi keretek között, kimozdítva az embereket az elgépiesített világukból.

Szabályzatok:

Beszámolók:

Közhasznú jelentések: