Íjászat

Nyílzápor Hagyományőrző Íjász Egyesület

 

Mint az egyesület nevéből is kiderül, elsődleges céljaink közé tartozik a magyar íjász-hagyományok felelevenítése, valamint szeretnénk a társadalom minél szélesebb rétegét sportolásra, mozgásra buzdítani korra és nemre való tekintet nélkül.
Egyesületünk székhelye Sásd, de az egész Baranyai- Hegyhát térséget szeretnénk képviselni, így a környező községek lakóit is szívesen látjuk egyesületünkben.

A Nyílzápor Hagyományőrző Íjász Egyesület 2009 novemberében alakult 19 fővel. Hivatalosan 2010-től működünk és tagságunk létszáma már 30 fő feletti.

Saját programjaink az egyre nagyobb gyakorló-összejövetelekből, háziversenyekből és bemutatókból állnak.

Rendezvényeinken a résztvevők természetes körülmények között, erdei túrával összekötött íjászatot gyakorolhatnak, ahol gyakran az erdő élő lakói (róka, őz, vaddisznó) kíséretében élvezhetik az egészséges íjászatot.

A közös érdeklődésünk irányul, az íjászaton túl a hagyományok felfedezésére, őrzésére és ismertetésére az erre nyitott emberekkel összefogva.

A médiák által közvetített helytelen irányok helyett alapvető értékekre, a kollektív kulturálatlansággal szemben a szándékosan elfedett nemzeti értékeinkre szeretnénk irányítani tagságunk, vendégeink, partnereink figyelmét.

Több korosztályt is megcélozva próbáljuk a rovásírást, az ősvallásunkat és a megtisztulásra, újra felfedezésre váró őstörténelmünket ismerni és ismertetni.

Alapszabályunkból, közhasznú jelentéseinkből kiderülnek fő célkitűzéseink és felvállalt közhasznú tevékenységeink.

Terveink egyike, hogy lehetőségeinkhez képest széles körben ismertessük régmúlt hagyományainkat és mindazt, amit a gyökereinkről, ősi hitünkről, kultúránkról tudni lehet, illetve amit ezekből mi ismerünk.

Tevékenységünk nemcsak a felnőttekre irányul, hanem a fiatalok felé is egyre nagyobb mértékben nyitunk. Számukra új elfoglaltságot, egészséges időtöltést tudunk nyújtani, főként azoknak, akik ingerszegény vagy túlságosan ingergazdag környezetben élnek.

A fiatalságot a szülők felügyelete mellett egyre nagyobb mértékben találtuk meg. Hagyományőrző tevékenységünk során az ő ismeretük is fejlődik mind az íjászat, mind hagyományainkat illetően.

Meghívottként több helyen tartottunk bemutatót és íjásztatást. Fellépéseink mind koreográfiájukban, egyre inkább öltözékünkben is, mind szöveges narrációjában az ismeretterjesztést és oktatást szolgálja.

 

Székhely: 7370 Sásd, Dózsa Gy. u. 32.

Kérjük támogasson minket
adójának 1%-ával:

Adószámunk: 18039238-1-02

Köszönjük!

Kapcsolattartó:
Nagy Lajos László
Tel.: 06-20-584-0486
E-mail: nyilzapor.ijasz@gmail.com
Honlap: www.nyilzaporsasd.hu

Szabályzatok:

Beszámolók:

Versenykiírás: