Dr. Péter Lilla fogorvos tájékoztatója

Tisztelt Betegeink!

A március közepén kiadott fogászati ellátásra vonatkozó kormányrendelet értelmében állami és magánellatók esetében is kizárólag sürgősségi beavatkozások végezhetőek. Mivel a fogászati tevékenységek jelentős része olyan aerosol (permet) képződésével jár, ami mindannyiunk egészségét veszélyeztetné járvány idején, ezért a megfelelő védőfelszerelések hiányában kizárólag gyógyszeres ellátással illetve fogeltávolítással van lehetőség az akut panaszok megszűntetésére. Külön kiemelném, hogy az elővigyázatosság ellenére is nagy a rizikó a vírussal való fertőzésre és /vagy fertőződésre.

Az ellátás menete a járvány idején

Minden hétköznap 8.00 és 16.00 között állunk telefonon a betegek rendelkezésére, ahol Mindenki számára próbálunk távkonzultációval segítséget biztosítani. Enyhe fogászati panaszok esetén vény nélküli fájdalom csillapító szedése javasolt, nagyobb gyulladások esetén pedig első körben antibiotikum szedése a megfelelő. Mivel a fogászati rendelőben nincs módunk e-recept felírására ezért miután velünk felvették a kapcsolatot, kérjük telefonon keressék meg házi orvosukat, aki e-recepten felírja Önöknek a szükséges gyógyszert. Így csökkenteni tudjuk a felesleges személyes kontaktok számát, hiszen a patikában a taj szám felmutatásával kiváltható az orvosság. Ha az antibiotikum után megszűntek a panaszok, akkor a járvány végéig nincs további teendő. Ha a gyógyszer hatására sem csökken a fájdalom, akkor ismételten legyenek szívesek a fogászatra telefonálni, ahol tájékoztatjuk Önöket a további lehetőségekről és hogy mikor tudjuk Önöket a rendelésen fogadni. 

Rendelői ellátás menete és szabályai 

Rendelői ellátásra kizárólag előzetes telefonos egyeztetés után van lehetőség és ha a gyógyszeres kezelés nem használt. Jelenleg csak fogeltávolítással áll módunkban a panaszok megszűntetésére. Ha a fog gyökere betörik és /vagy szájsebészeti ellátást igényel előfordulhat, hogy beutaló ellenére sem kap majd a beteg a pécsi klinikán ellátást a járvány helyzet miatt. Erre nekünk befolyásoló hatásunk már nincsen.

Fontos!!!

Az előre megbeszélt időponton csak az a páciens jelenjen meg, aki teljesen tünetmentes (COVID-19) és nem találkozott olyan személlyel, aki az elmúlt 2 hétben külföldön járt volna vagy igazoltan fertőzött lenne. A beteg ezt aláírásával is meg kell erősítse ellátás előtt. Mivel a váróterem zárt tér és nehezen szellőztethető ezért kérem a rendelő bejárata előtt várakozzanak egymástól minimum 2 méter távolságban. Az ajtón csak az a páciens jöjjön be, akit szólítunk az ablaknál.

Statisztikák alapján a COVID-19 fertőzés szempontjából az egyik legveszélyesebb hely a fogászati rendelő, így kérem a Betegeimet, hogy legyenek szívesek mérlegelni, hogy a sok esetben hónapok/évek alatt meglévő problémájuk - panaszuk van-e olyan súlyos, hogy éppen most veszélyeztessük egymás és betegtársaink egészségét, hiszen adott napon elég 10-ből 1 tünetmentes fertőzött, aki végül mindenkinek átadhatja a betegséget. Illetve Kolléganőmmel tünetmentes betegség esetén a további rendelési napokon is minden betegünknek továbbadhatjuk azt. 

Ezúton kérem megértésüket és a szabályok betartását! Vigyázzunk egymásra és magunkra! 

Dr. Péter Lilla
fogorvos